Checklist voor je fiets: ga voorbereid op weg

Checklist voor je fiets: ga voorbereid op weg

Ben je van plan om een lange route te gaan fietsen of om op fietsvakantie te gaan? Vergeet dan niet je fiets te checken voordat je op pad gaat. Veilig met de fiets op pad gaan is belangrijk voor jezelf maar ook voor je mede verkeerdeelnemers. Wanneer je fiets voldoet aan alle onderstaande checks kun je veilig vertrekken! Geen fiets? Dan zijn er veel locaties waar je een fiets kunt huren.

Stuur

Check altijd of je stuur goed vast zit. Zit er een bel op je stuur? En is deze goed te horen? Dit is belangrijk om aan te geven dat je bijvoorbeeld iemand gaat inhalen. Bekijk of de handvatten goed aan het stuur vast zitten en of deze heel zijn. Zijn deze kapot? Dan is het beter om nieuwe handvatten op de fiets te laten zetten zodat je een goede grip op het stuur hebt. Check altijd of de remblokjes versleten zijn. Beide remmen moeten goed werken om je fiets tot stilstand te laten komen. Versleten remblokjes moeten vervangen worden. En hoe zit het met de koplamp? Straalt deze recht naar voren? Een koplamp hoort geel of wit licht te geven.

Wielen

Zitten alle spaken nog in de wielen? Er mogen geen ontbrekende spaken zijn. Om op te vallen is het ook aan te raden om zijreflectie op de wielen te plaatsen, 1 per wiel. De banden moeten goed opgepompt zijn en geen versleten profiel hebben.

Trappers

Check of de trappers voldoende stroef zitten en of deze allebei zijn voorzien van gele reflectoren. En hoe zit het met de ketting? Deze mag niet te strak of te slap zijn. Het beste is om de ketting af te schermen met een kettingkast, zodat hier bijvoorbeeld geen lange jas of wijde broek in kan komen.

Zadel

Zorg ervoor dat het zadel goed vast zit en deze is ingesteld op de juiste hoogte. Check ook of er een rode reflector aanwezig is aan de achterkant van de fiets. Het achterlicht moet een rood licht geven en naar achteren stralen.

Voldoet je fiets aan alle criteria? Dan kun je veilig op pad. Veel veilige kilometers gewenst!